sobota, 19 marca 2016

Wielkanocne galaretki

Po co co roku robić te same wielkanocne jajka? W tym roku możecie spróbować czegoś zupełnie nowego! Mianowicie ,,galaretkowe" jajka.

Składniki:
-jajka (dowolna ilość) 
 -galaretki
 -słomki

Wykonanie:
Zaczynamy od  zrobienia niewielkiej dziurki w spodzie jajka. My użyłyśmy do tego grubej igły.


Następnie do dziurki wkładamy słomkę i dmuchamy z całej siły. W ten sposób pozbędziemy się zawartości jajka.


Po pozbyciu się zawartości jajek, wkładamy jajka do oddzielnej miski i zalewamy je wrzącą wodą.
Jajka trzymamy przez ok. 10-15 min. Tą czynność powtarzamy dwa razy.


Po odparzeniu jajek wylewamy z nich wodę, wkładamy do wytłaczanek i czekamy aż ostygną.

W tym momencie zaczynamy robić galaretki. My miałyśmy trzy kolory.


 



Gdy galaretki ostygną wlewamy je do jajek.


Po wlaniu odstawiamy je w chłodne miejsce, aby stężały. My odstawiłyśmy je na całą noc.


Po stężeniu galaretek obieramy je ze skorupek.


Możecie je dekorować według własnego uznania lub w ogóle nie dekorować.
 My udekorowałyśmy je posypkami i bitą śmietaną.
 TUTAJ
Pokazywałyśmy jak zrobić bitą śmietanę.

A tak wygląda nasz efekt końcowy.  




 
Smacznego i do zobaczenia w przyszłym poście! :) 

9 komentarzy:

  1. Świetny pomysł! Muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ojej kto by się spodziewał! że można coś takiego zrobić naprawdę mnie zoskoczyłaś! Pozdrawiam
    http://amprojekty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale genialne! Super Ci to wyszło :D
    Chętnie spróbuję, coś innego się w końcu pojawiłoby na stole, haha
    justsayhei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki super pomysł
    Oczywiście obserwuję!
    Karolina
    Mój blog: https://karolinaprzybyl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post. Miło ogląda się zdjęcia! :)
    Mój blog-klik

    OdpowiedzUsuń