Po co co roku robić te same wielkanocne jajka? W tym roku możecie spróbować czegoś zupełnie nowego! Mianowicie ,,galaretkowe" jajka.
Składniki:
Wykonanie:
Zaczynamy od zrobienia niewielkiej dziurki w spodzie jajka. My użyłyśmy do tego grubej igły.
Następnie do dziurki wkładamy słomkę i dmuchamy z całej siły. W ten sposób pozbędziemy się zawartości jajka.
Po pozbyciu się zawartości jajek, wkładamy jajka do oddzielnej miski i zalewamy je wrzącą wodą.
Jajka trzymamy przez ok. 10-15 min. Tą czynność powtarzamy dwa razy.
Po odparzeniu jajek wylewamy z nich wodę, wkładamy do wytłaczanek i czekamy aż ostygną.
W tym momencie zaczynamy robić galaretki. My miałyśmy trzy kolory.
Gdy galaretki ostygną wlewamy je do jajek.
Po wlaniu odstawiamy je w chłodne miejsce, aby stężały. My odstawiłyśmy je na całą noc.
Po stężeniu galaretek obieramy je ze skorupek.
Możecie je dekorować według własnego uznania lub w ogóle nie dekorować.
My udekorowałyśmy je posypkami i bitą śmietaną.
TUTAJ
Pokazywałyśmy jak zrobić bitą śmietanę.
A tak wygląda nasz efekt końcowy.
Następnie do dziurki wkładamy słomkę i dmuchamy z całej siły. W ten sposób pozbędziemy się zawartości jajka.
Po pozbyciu się zawartości jajek, wkładamy jajka do oddzielnej miski i zalewamy je wrzącą wodą.
Jajka trzymamy przez ok. 10-15 min. Tą czynność powtarzamy dwa razy.
Po odparzeniu jajek wylewamy z nich wodę, wkładamy do wytłaczanek i czekamy aż ostygną.
W tym momencie zaczynamy robić galaretki. My miałyśmy trzy kolory.
Gdy galaretki ostygną wlewamy je do jajek.
Po wlaniu odstawiamy je w chłodne miejsce, aby stężały. My odstawiłyśmy je na całą noc.
Po stężeniu galaretek obieramy je ze skorupek.
Możecie je dekorować według własnego uznania lub w ogóle nie dekorować.
My udekorowałyśmy je posypkami i bitą śmietaną.
TUTAJ
Pokazywałyśmy jak zrobić bitą śmietanę.
A tak wygląda nasz efekt końcowy.
Smacznego i do zobaczenia w przyszłym poście! :)